Wat is mindfulness?

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk - let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.
Lees meer

Mindfulness, meer genieten en bewuster leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Ons vermogen om te genieten is altijd aanwezig. Je verleert het niet. Alleen zit er bij ons volwassenen meestal iets tussen: hersenspinsels. We zijn afgedwaald met onze aandacht, meestal naar het verleden of de toekomst. We zijn niet beschikbaar voor onze zintuigen. We zijn niet beschikbaar voor het hier en nu. Met mindfulness leef je bewuster en intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording.  
Lees verder...

Mindfulness en ontspanning
Ontspanning vinden we belangrijk omdat het prettig is. Maar ontspanning is ook een levensnoodzaak: in ontspannen staat vinden herstel-, leer-, en voedingsprocessen plaats die onder spanning niet mogelijk zijn. Ontspanning is dus meer dan belangrijk: het is noodzakelijk om te overleven.
Lees meer...

Meer weten over mindfulness

Historie mindfulnesstraining
Opmerkzaamheid - of mindfulness - is het hart van het boeddhisme. Van Boeddha zelf zouden de woorden zijn: ‘Het cultiveren van opmerkzaamheid is het hoogste goed.’ Elementen van opmerkzaamheid vind je terug in alle stromingen met een boeddhistische achtergrond: van yoga tot zen, van vipassana tot tai chi. Aandachttraining of mindfulness training richt zich op de essentie van de boeddhistische praktijk, volledig ontdaan van tradities en rituelen.
Lees verder...

Mindful Tips
Het mooie van mindfulness is dat het gericht is op het dagelijks leven. Elke dag, ieder moment van je leven kun je de kwaliteit toevoegen met behulp van bewustwording en aandacht. Ongeacht wat je doet, wat je huidige levenssituatie ook is - of je levensverhaal .
Omdat mindfulness zo op het normale leven gericht is kun je het dus ook ondersteunen met praktische oefeningen, reminders en tips.
Lees verder voor mindful tips

Tijdschriftartikelen
Weg met de automatische piloot
In deze snelle ….. Trouw, 3 januari 2008   
Lees verder...