SilviaDe training

Mindfulness training is geen theoretische, maar een praktische training. Je leert door te doen.
Onderdelen van iedere trainingsbijeenkomst zijn:
  • begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen;
  • bewegingsoefeningen;
  • zit- en loopmeditatie.
Daarnaast komen er op een praktische manier theoretische aspecten aan bod en is er ruimte voor het bespreken van je ervaringen. Hierdoor wordt je opmerkzaamheid gescherpt.
de training: leren door te doen

'Aandachttraining' of 'mindfulness training' is een duidelijk omschreven achtweeks programma. Aandachttraining is een praktische training voor het ontwikkelen van de vaardigheden voor mindfulness. Je leert door te doen, te oefenen.
Tijdens de bijeenkomsten wordt gewerkt met begeleide aandachts- en concentratie-oefeningen, bewegingsoefeningen, zit- en loopmeditatie. Het is belangrijk om hiermee tijdens de training ook thuis te oefenen. Het is een training en we ontwikkelen een bepaald vermogen door te oefenen. Zoals Edel Maex zegt: ‘niemand piano leren spelen door er een boek over te lezen…’Deze pagina geeft een samenvatting van de praktische gegevens.
Lees verder...

Voor wie?

Voor iedereen die de kwaliteit van zijn of haar leven wil verbeteren.

Mindfulness training is voor iedereen die een investering wil doen in de kwaliteit van haar/zijn leven en bereid is op een nieuwe manier naar haar/zijn eigen patronen te kijken. Je hoeft dus niet aan speciale voorwaarden te voldoen. Wel kunnen er omstandigheden zijn waardoor de training (tijdelijk) niet bij je past.
Mindfulness training is voor iedereen die de kwaliteit van zijn leven wil verbeteren, en in het bijzonder wanneer je:
  • minder met gedachten bezig wilt zijn (piekeren);
  • beter wilt leren omgaan met moeilijke emoties;
  • je in een druk leven beter staande wilt houden;
  • meer momenten wilt vinden van genieten, rust en inkeer;
  • bewuster ieder moment wilt beleven;
  • sneller je energie wilt regenereren.
Lees verder...

Terugkom-
bijeenkomsten


Na de training sta je weer op jezelf en zo hoort het ook. Maar dagelijks met aandacht leven, in je eentje de oefeningen bijhouden, is niet altijd gemakkelijk. Wil je je mindfulness blijven voeden en kun je daarbij wel een steuntje gebruiken? Behoefte aan verfrissing van je oefenpraktijk of simpelweg behoefte om weer onder begeleiding van een trainer in een groep te mediteren? Kom dan naar een mindfulness meditatieavond of een mindfulness meditatiedag.
Lees verder...

Retraites

Een mindfulness retraite biedt je de mogelijkheid om in een rustige en inspirerende omgeving een week lang intensief met meditatie bezig te zijn. Je neemt tijd om te leven in aandacht, in verbinding met jezelf, met de stilte, en met de mensen om je heen.

Je verdiept en verfrist je mindfulnessbeoefening. Door vaker en langer te mediteren kom je diepere lagen van inzicht en helderheid tegen.
Lees verder...

Resultaten van de training

Mindfulness training geeft resultaten. Maar er doet zich iets vreemds voor: er is geen rechtlijnig verband tussen oefening en resultaat. ’s Ochtends flink oefenen is geen garantie voor een ontspannen, evenwichtige dag. Soms is het zelfs andersom: tijdens het oefenen lijk je soms juist wat meer onrust en spanning te ervaren.

Hoe kan dit? Mindfulness training richt zich niet op verandering van problemen, maar op verandering van onze relatie tot problemen. We werken aan een bepaald innerlijk vermogen, wat we ontwikkelen door te oefenen. Dit kost tijd.
Lees verder...

Deelnemers-
ervaringen:

Soms weet ik het gewoon even niet. Dat mag van mezelf. Mijn werk is daarmee veel leuker geworden; het sprankelt weer.
Elz, psychomotorisch therapeut, 47 jaar.

Vroeger raakte ik de weg kwijt als er te veel op me afkwam. Nu kan ik het beter aan. Ik ben stabieler en leef gemakkelijker.
Laura, verpleegkundige, 28 jaar.

Als ik nu wakker word met een vervelend gevoel, zonder aanleiding, dan denk ik: niets bijzonders. Het is maar een gevoel. Ik ga er niet over denken, en daarmee gaat het ook weer voorbij.
Oscar, IT-er, 32 jaar.
Lees verder...

Vervolg-
trainingen


Mindfulnesstraining is een intensief proces met impact. Acht weken is kort, zeker als je dit afzet op de tijd van een leven. Wellicht dat je je na de basistraining nader wilt laten inspireren en verdiepen. De thema’s van de vervolgtrainingen richten zich op verschillende facetten van mindfulness. Welk thema je ook kiest: hij brengt je altijd terug naar de kern: aandacht geven aan de ervaringen van dit moment op een vriendelijke manier.
Lees meer over Compassie training
Lees meer over de compacte Kalmte en Concentratie training

Centrum voor Mindfulness

Het  Centrum voor Mindfulness wil bijdragen aan de kwaliteit van leven en werken, opvoeding, onderwijs en gezondheid door de integratie van mindfulness in alle onderdelen van de samenleving.

Dit geven we vorm door het aanbieden van trainingen, opleiding en expertise over de toepassing van mindfulness. Daarnaast zoekt het Centrum actief contact met partners voor programmatische samenwerking.

Lees meer over onze missie en activiteiten