Wat is mindfulness?

Mindfullness is het makkelijkst te begrijpen vanuit zijn tegendeel: leven op de automatische piloot. In de keuken, tijdens het autorijden, op het werk - let maar eens op hoe vaak we op routine draaien terwijl de denkgeest bezig is met iets anders, met verleden en toekomst.
Lees meer

Mindfulness, meer genieten en bewuster leven
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness gaat over de kunst om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Ons vermogen om te genieten is altijd aanwezig. Je verleert het niet. Alleen zit er bij ons volwassenen meestal iets tussen: hersenspinsels. We zijn afgedwaald met onze aandacht, meestal naar het verleden of de toekomst. We zijn niet beschikbaar voor onze zintuigen. We zijn niet beschikbaar voor het hier en nu. Met mindfulness leef je bewuster en intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger. Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording.  
Lees verder...

Met aandacht leven en van de doe- in de zijnsmodus

In ons dagelijks leven wordt ons doen en laten meestal gestuurd door de doe-modus. Met de doe-modus proberen we dingen te veranderen. Ze is gericht op het dichten van de kloof hoe de dingen    zijn en hoe we vinden dat het zou moeten zijn. En we zijn eigenlijk nooit klaar. Dit houdt ons in doen, in de verandermodus.
Mindfulness verschuift de aandacht van de verandermodus naar de acceptatiemodus. Zijn met wat er is. Het gaat er niet alleen om wat je krijgt, maar vooral om hoe je ermee omgaat. Mindfulness betekent bewust aandacht geven in dit moment, zonder oordeel.

Achtweekse mindfulness training (MBSR)

In de achtweekse mindfulness training wordt Oosterse mindfulness verbonden met Westerse psychologie. Duizenden mensen hebben de training gevolgd en uit vele wetenschappelijke publicaties is gebleken dat de achtweekse mindfulness training tot één van de meest effectieve instrumenten behoort met betrekking tot stressreductie.

 

Nieuwsbrief

Elke maand starten er trainingen of zijn er workshop in het Centrum voor Mindfulness.
Trainingen en workshops op open inschrijving of specialistische nascholingsdagen voor ervaren mindfulnesstrainers. Wil je op de hoogte blijven van ons aanbod, abonneer je dan op onze nieuwbrief.

Mindfulness Reminders ontvangen

Mindfulness in het dagelijks leven is: de aandacht terugbrengen naar het hier en nu. Telkens weer. De gratis mailservice Mindfulness Reminders helpt je daarbij. Vul je e-mail adres in en klik op verzenden. Je ontvangt wekelijks een inspirerende uitspraak in je mailbox.

Ik wil Mindfulness Reminders ontvangen.


   
Mindfulness en ontspanning
Ontspanning vinden we belangrijk omdat het prettig is. Maar ontspanning is ook een levensnoodzaak: in ontspannen staat vinden herstel-, leer-, en voedingsprocessen plaats die onder spanning niet mogelijk zijn. Ontspanning is dus meer dan belangrijk: het is noodzakelijk om te overleven.
Lees meer...

Meer weten over mindfulness

Historie mindfulnesstraining
Opmerkzaamheid - of mindfulness - is het hart van het boeddhisme. Van Boeddha zelf zouden de woorden zijn: ‘Het cultiveren van opmerkzaamheid is het hoogste goed.’ Elementen van opmerkzaamheid vind je terug in alle stromingen met een boeddhistische achtergrond: van yoga tot zen, van vipassana tot tai chi. Aandachttraining of mindfulness training richt zich op de essentie van de boeddhistische praktijk, volledig ontdaan van tradities en rituelen.
Lees verder...

Mindful Tips
Het mooie van mindfulness is dat het gericht is op het dagelijks leven. Elke dag, ieder moment van je leven kun je de kwaliteit toevoegen met behulp van bewustwording en aandacht. Ongeacht wat je doet, wat je huidige levenssituatie ook is - of je levensverhaal .
Omdat mindfulness zo op het normale leven gericht is kun je het dus ook ondersteunen met praktische oefeningen, reminders en tips.
Lees verder voor mindful tips

Tijdschriftartikelen
Weg met de automatische piloot
In deze snelle ….. Trouw, 3 januari 2008   
Lees verder...

Alex frontaal smile-grDe meest informatieve website over mindfulness in Nederland

Mindfulness betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn, gewaar zijn. Mindful leven, betekent met aandacht leven. Meer en meer met de volledige aandacht in het huidige moment aanwezig zijn. Hier en nu. Met mindfulness leer je bewust omgaan met stress en spanning. Je komt nadrukkelijker ‘aan het stuur te zitten’ van je eigen denkgeest en je emoties. Ze gaan minder met je aan de haal. Maar mindfulness brengt ook meer en intenser genieten. Het leven wordt makkelijker en voelt rijker aan.

Minder stress meer genieten

Velen van ons worstelen met stress. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Ook jij kunt leren effectief om te gaan met stress. Stress wordt vaak veroorzaakt door onze geest die met het verleden of de toekomst bezig is. Mindfulness brengt je terug naar het hier en nu. In het hier en nu is er veelal geen stress. Met mindfulness kun je belemmerende gedachten, emoties en spanning makkelijker loslaten.

Professionele trainers, landelijk aanbod

aandachttraining.info is een platform met uitgebreide informatie over mindfulness. Daarnaast is het een landelijk platform voor gecertificeerde en professionele mindfulness trainers. Voor een overzicht van trainingen in je regio, gaat je naar ‘Startdata’, het overzicht van de startdata van mindfulness trainingen in Nederland. Deze site, een landelijk platform voor mindfulness in Nederland, is een initiatief van Rob Brandsma en powered by  het Centrum voor Mindfulness.
Interesse om zelf trainer te worden?

Direct naar de trainersopleiding.

Vergoeding door zorg-
verzekeraar

Via deze link kom je op een overzichtspagina met informatie over de vergoeding van een mindfulnesstraining bij de verschillende zorgverzekeraars. 
Deze overzichtspagina wordt ieder jaar bijgewerkt, zodat de vergoedingen en premies actueel blijven. Mogelijk is deze lijst niet geheel compleet. Vraag het na bij je eigen zorgverzekering. Voor studentenverzekeraars, kijk hier.

Mindfulness Training in English

The training is offered in Dutch in many locations in The Netherlands. The trainers offering their mindfulnesstraining at aandachttraining.info are all highly qualified mindfulnesstrainers.
In The Netherlands, the Centrum voor Mindfulness also offers mindfulnesstraining MBSR in English.
For dates and booking go to English start dates.
Dutch participants are also welcome in the English course if they are able to understand and express themselves fluently in English.