Heb jij dat ook, dat er wel eens het koude zweet uitbreekt? Een kleine gebeurtenis, een vervelende gedachte, en opeens heb je het niet meer. Krijg jij wel eens hartkloppingen? Suizen je oren, voel je je licht worden? Alles komt op je af. Je gedachten tollen over elkaar heen of het wordt juist helemaal zwart. Je lichaam valt weg of een lichamelijk gevoel vliegt je juist aan. Je wilt weg, maar weet niet hoe. Je weet zelfs niet waar vandaan. Je kunt jezelf niet ontvluchten. Soms komt het zelfs zonder aanleiding....

Misschien zie je overal tegenop. Een feestje, vakantie. Soms zelfs gewoon met de trein reizen of bij een vriend op bezoek. Of dat je het vreselijk vindt om in de schijnwerpers te staan. Dat je vreest dat iedereen je opeens aankijkt. Dat je vreemd gevonden wordt, door de mand valt... Of je bent altijd maar bezig met wat er mis kan gaan en kunt dat niet loslaten. Ook dat is een vorm van angst.

Je bent niet de enige!
Jaarlijks krijgt ruim acht procent van de Nederlanders problemen met angst. 1,1 miljoen Nederlanders hebben last van een angststoornis. Angst komt daarmee veel vaker voor dan depressie of overspanning. Dus een ding is zeker: je bent niet de enige!

De prijs van angst
Waarschijnlijk kosten je klachten veel energie. Angst vraagt voortdurend om aandacht: kijk maar eens hoe vaak op de dag denken en handelen in het teken staan van je angstgevoelens. Je bent bezig met altijd maar vooruit kijken, of altijd maar moeilijke situaties vermijden. Of je leidt een 'dubbelleven': van buiten doe je je anders voor dan hoe je je van binnen voelt. Ook dat kost energie.

Angst staat ontspannen leven in de weg. Dit gaat ten koste van veel genieten en plezier.

Het hoeft niet altijd zo te zijn
Misschien heb je al eens met een professional over je klachten gesproken. Dan weet je ook dat het vervelende gevoel niet direct te vermijden is. Wat we wel kunnen oefenen is makkelijker en realistischer met het gevoel omgaan. Hierdoor hoeft het niet zo groot te worden. Bovendien kan het makkelijker verdwijnen.

Acceptatie
Dat is wat we in de training mindfulness en angst oefenen: het angstgevoel open tegemoet treden. We staan daarbij niet met lege handen, want mindfulness biedt een stevige basis waardoor je je kunt blijven realiseren: ik ben niet mijn angst.

Mindfulness: bewezen effectief
Mindfulness is een benadering die bewezen effect heeft op angst. Duizenden mensen hebben er al profijt bij gehad. We kijken vooraf wel of deze benadering bij jou past. Als een andere benadering effectiever lijkt, dan adviseren we je hierover dienovereenkomstig.

Voor wie
Voor iedereen die last heeft van angstgevoelens, zich daar in het dagelijks leven ook door belemmerd voelt, en bereid is te onderzoeken wat de training mindfulness en angst hierbij aan inzichten en verzachting kan brengen. De training is echter niet bedoeld voor mensen die acute nood ervaren. In dat geval past een individuele behandeling beter.

Programma mindfulness training en angst
Voor dit programma zijn aan de standaard mindfulness training specifieke oefeningen voor het omgaan met angst toegevoegd. Je leert over ontstaan en werking van de angstreflex en hoe je deze het best tegemoet kan treden. Daarnaast leer je om het denken vanaf een zekere afstand te observeren en om contact te maken met het lichaam. Je krijgt enkele stevige ankers aangereikt waartoe je op moeilijke momenten je toevlucht kunt nemen.
Binnen een groep van gelijkgestemden is er tijd voor het uitwisselen van de oefenervaringen. Zoals bij iedere mindfulness training is het dagelijks doen van aandachtsoefeningen een vast deel van de training.

Resultaten
In deze cursus leer je op een andere manier met angst omgaan, zodat:
  • het je minder in de weg staat om je leven te leiden zoals je dat wilt;
  • je meer kwaliteit ervaart in de momenten van alledag;
  • je meer innerlijke ruimte en vrijheid ervaart en meer van het leven kunt genieten;
  • je er minder last van hebt; de angst minder een probleem voor je is.

Klik hier voor de specifieke training mindfulness en angst