Genieten is simpel. Het is een fundamenteel levensgevoel. We worden ermee geboren. Baby’s en kinderen genieten volop (zij zijn van nature nog overwegend aanwezig in het hier en nu).

Hebben wij volwassenen het verleerd?

Het geheim van genieten is dat het gebonden is aan het hier en nu. Natuurlijk: een prettige herinnering, een fantastische droom of een leuk vooruitzicht kan ook plezier geven – maar dat is toch anders dan genieten van de realiteit van dit moment. En dat doe je in het moment zelf, met volle aandacht aanwezig zijn, met het lichaam, met de zintuigen. Ruiken, zien, proeven, voelen. Aanleidingen tot genieten dienen zich vanzelf aan: een fluitende vogel, een koel glas water, een verse appel, schone frisse lakens. Doodgewone, alledaagse dingen. Als we kunnen genieten, hoeven we niet ver te zoeken. Ons vermogen om te genieten is altijd aanwezig. Je verleert het niet.

Alleen zit er bij ons volwassenen meestal iets tussen: hersenspinsels.

Beschikbaar voor het hier en nu
We zijn afgedwaald met onze aandacht, meestal naar het verleden of de toekomst. We zijn niet beschikbaar voor onze zintuigen. We zijn niet beschikbaar voor het hier en nu. Aandachttraining is de snelweg naar het huidige moment, naar bewust leven.
Waar je aandacht is, daar ben je. Mindfulness is bewust zijn van de huidige ervaring. Mindfulness is de huidige ervaring bewust en volledig toelaten. Naar leven in openheid, van moment tot moment. Beschikbaar voor genieten.

Met mindfulness leef je bewuster en intenser. Door vaker je aandacht te sturen, leer je afstand te nemen van de spinsels in je hoofd. Je kunt je beter concentreren, je ontspant gemakkelijker. De geest wordt rustiger.

Je leert bewust keuzes te maken in plaats van automatisch te reageren. Er ontstaat een hogere mate van bewustwording.