Stress is wat er met je gebeurt als je geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen. De geest ziet een bedreiging. Er wordt een mechanisme gestart, dat ons in staat van verhoogde paraatheid brengt. Dit stressmechanisme vindt onbewust plaats, en daar zit ook het probleem. De productie van stresshormonen kunnen we niet met onze bewuste wil beïnvloeden. Hoe kunnen we toch stress verminderen? Hiervoor zijn drie benaderingen.

A - Focus op ontspanning
Als je wilt ontstressen kun je wandelen, extra pauzes nemen, naar de sportschool, voor de TV hangen of vroeg naar bed gaan. Ieder heeft zijn eigen methodes. Sommige zijn effectief, anderen minder. Ontspanning helpt voor de gevolgen van stress. Een hele industrie – van tijdschriften tot kneedballen – draait op het aanbieden van ontspanning. Het is goed om aandacht te geven aan ontspanning en energiegevers. Het vult de tank. Maar het is ook goed om naar de situatie te kijken: wat zorgt ervoor dat de tank weer zo snel leeg raakt?

B - Focus op stressor
Een stressor is datgene wat het stressmechanisme in gang zet. Time management creëert orde in de agenda. Andere stressoren van de werkplek zijn: gestoord worden en onverwachte verandering. Het zijn de factoren waardoor wij controle en overzicht verliezen. De ene persoon is gevoeliger voor een stressor dan een ander. Perfectionisten en mensen die moeilijk nee kunnen zeggen hebben meer last van stress. Hun geest maakt eerder de inschatting dat wat op hen afkomt moeilijk is. Het is goed om te streven naar controle. Beter nog is te leren aanvaarden dat veel in ons leven nu eenmaal niet te controleren is.

C - Focus op de geest
Het is de inschatting van onze geest die stressproductie in gang zet. Prima als je voor een auto moet wegspringen. Maar de geest creëert vaak stress voor situaties die niet echt bedreigend zijn. Stress is dan niet functioneel. Mindfulness training is erop gericht om de geest te oefenen om zich minder te richten op de beren op de weg, de spinsels in ons hoofd. Hierdoor gaat de stress-schakelaar minder snel om. Deze benadering voorkomt stress en stelt er ook iets voor in de plaats: in het hier-en-nu aanwezig zijn geeft het gevoel intenser te leven.

Stressmanagement is A, B én C
Natuurlijk is het niet zo dat één van deze benaderingen de juiste is. Het is eerder zo dat ze elkaar aanvullen. Een goede aanpak van (werk)stress richt zich zowel op ontspanning als controle, als op het trainen van de geest.

Verder met mindfulness voor je stressklachten

Verder lezen over mindfulnesstraining