Stress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid. Het is een natuurlijke reactie, die gezond is zolang ze kort duurt. De stressreactie is ontstaan in de natuur; het lichaam wordt klaargemaakt voor een overlevingsreactie: vechten of vluchten. Maar stress kan ook een meer continue karakter krijgen. Door een onrustige en drukke geest of door het feit dat de ene prikkel op de andere volgt. Geen ruimte om terug te keren tot een natuurlijk rustpunt…

In de jungle geldt: een bedreiging is hevig, maar kort. Dat is niet de realiteit van ons dagelijks leven. Onze geest ziet veel bedreigingen en voelt vaak een gebrek aan controle. In ons dagelijks leven wordt het overlevingssysteem soms zo vaak getriggered dat het niet meer tot rust komt. Er worden dan voortdurend stresshormonen in ons lichaam aangemaakt; er ontstaat chronische stress.

De prijs van stress
De prijs van stress kennen we allemaal: een onprettig gevoel, verlies aan plezier, creativiteit en productiviteit. Een vervreemdend gevoel, alsof we geleefd worden door de activiteiten en minder aanwezig zijn in het moment. Voor de samenleving is de prijs ook hoog. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat circa 1 miljoen mensen burn-out klachten hebben. Het kost de economie miljarden. Stress lijkt onuitroeibaar. Maar is dit zo?

Stress komt niet van buiten
In stresscursussen wordt mensen geleerd efficiënter om te gaan met hun tijd, vaker nee te zeggen en helder te communiceren. Prima. Maar toch wordt hierbij iets over het hoofd gezien. Niet de drukke buitenwereld, maar de geest is de veroorzaker van stress. Als de geest denkt iets niet of moeilijk aan te kunnen, dan schakelt hij de stressmachine in. Dit gebeurt onbewust: opeens merk je dat je gestresst bent. Alleen als we ons richten op deze schakelfunctie van de geest, kunnen we het mechanisme bij de wortel aanpakken.

Stressreductie door mindfulness
Een manier om bij de schakelaar van de stressmachine te komen, is het trainen van de aandacht. Daarmee word je je bewust van de neiging van de geest om te piekeren over verleden en toekomst. Je krijgt een keuze. Je kunt achter de automatische gedachtenpatronen aanhollen, of de aandacht terugroepen. Je piekert minder en de stressmachine wordt minder vaak ingeschakeld. Met mindfulness begin je bij de bron. Zo kun je stress effectief verminderen.

Mindfulness training voor je stressklachten?
Wil je verder met mindfulness voor je stressklachten?

Ga: Verder lezen over mindfulness training

Of: Lees verder over stressmanagement