Ben je in de greep geraakt van middelen of gedrag die je vrijheid en welzijn beperken?
Wil je opnieuw in vrijheid doen wat goed voor je is?

Verslaving
Verslaving is te omschrijven als het in de greep zijn geraakt van (genots) middelen of van gedrag dat constant moet leiden tot bevrediging. Kenmerkend hierbij is dat deze behoefte zo bepalend is, dat deze je beperkt in je levensvreugde, relaties en werk – kortom: je kwaliteit van leven. Door verslaving nemen tenslotte zowel je lichamelijke als je geestelijke conditie af. Bovendien heeft een verslaving bijvoorbeeld invloed op zelfvertrouwen.

Uit de greep van verslaving
Je eigen, informele, pogingen zijn vaak niet afdoende om verslavingsgedrag definitief een halt toe te roepen. Als je dat merkt, en je wilt je toch niet neerleggen bij de beperkingen die de verslaving je oplegt, dan is het tijd om te kiezen voor een ondersteunend programma. Een programma dat je helpt om de moedeloze slingerbeweging tussen goede voornemens en terugval te doorbreken. De specifieke mindfulness training Mindfulness-Based Relapse Prevention (MBRP) is zo’n programma.

MBRP: bewezen effectief
MBRP is een programma dat mindfulness inzet tegen verslavingsgedrag. MBRP leert je de weg tussen té streng en té toegefelijk. Een middenweg die je kunt samenvatten als: ‘vriendelijk, maar beslist’.
MBRP is zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld door Alan Marlatt en in de VS inmiddels wetenschappelijk onderzocht en effectief bevonden. In Nederland went de wereld van behandelaars langzaam aan deze benaderingswijze.

Inhoud MBRP
Je leert je verslavingspatroon beter herkennen en bewustere keuzes te maken. Je leert de kracht van mindfulness (opmerkzaamheid) in te zetten om je neiging tot verslavingsgedrag om te buigen. Ook leer je beter omgaan met het trekkende gevoel (craving) dat kan ontstaan als je niet meer toegeeft aan je impuls. Tenslotte leer je om verslavingsgedrag te vervangen met gedrag dat meer voedend, rijk en prettig is.

Bijzondere vaardigheden niet nodig
De training vraagt geen bijzondere meditatie- of andere vaardigheden. Wel is een gerichte inzet en intentie belangrijk. Je krijgt alternatieve gedragspatronen immers niet aangereikt; die ga je zélf ontwikkelen. Hierbij ontvang je natuurlijk wel veel steun van de trainer, de groep en het programma zelf.

Voor wie
De training MBRP is voor iedereen die bewuster wil omgaan met patronen van verslaving, bijvoorbeeld alcohol-, drugs-, medicijn-, nicotine-, eet-, gok-, werk-, sport-, seks-, koop-, game- of internetverslaving. Een voorwaarde voor deelname is wel dat je de intentie hebt om gedurende de training geen middelen te gebruiken en/of toe te geven aan je gedragsverslaving.

Klik hier voor de specifieke training mindfulness en verslaving